Startsidan arrow Byarna arrow Storberg

Storberg PDF

Image

16 km. SV Arvidsjaur.
Storberg insynas 1795 av Carl Nilsson från Mausjaur. Han flyttar dock vidare till Långträsk och senare Gullön. På 1830-talet kommer Anders Olofsson ”Kloken” till Storberg. Tillnamnet finns olika teorier om. I födelseboken står om gossebarnet Anders att fadern är okänd. Traditionen vill dock göra gällande att en soldat ”Klok” i Piteå-trakten skulle vara hans far. En annan teori är att han fått tillnamnet på grund av… klokhet.

Image

Storberg utvecklas som övriga inlandsbyar. Växer, får väg, skola och konsum. Som mest ett hundratal bofasta på 40- och 50-talen. I dag ett trettiotal fast boende och en viss inflyttning. Storberg kan erbjuda en barnvänlig badplats med omklädningsrum och toalett. Vill man vandra i storslagen natur kan man gå kyrkstigen från Storberg till Arvidsjaur som går genom Vittjåkk-Akkanålke naturreservat. Reservatet ligger bara en kilometer öster om byn och bilvägen upp på kommunens högsta berg, Akkanålke, går från Storberg. Utsikten är garanterat imponerande. Vintertid kommer skoterleden från Arvidsjaur förbi och vid Storberg kan man välja att fortsätta till antingen Malå eller Lefatfjällen.

Nyligen har Nasaleden från Skellefteå till Avaviken märkts ut och den passerar längs byavägen i Storberg. Sjön som Storberg ligger vid heter Jertajaur och ingår i det sjösystem som bildar källflöde till Svärdälven. Systemet anses som fina kanotvatten.

Storbergs Intresseförening
Leif Ståhl
Storberg 22.  933 99 Arvidsjaur
0960 - 16018

Brunmyrheden

Brunmyrhedens historia kan sägas börja med ett slagsmål… Det var byamännen i Storberg och Grundträsk som handgripligen gjorde upp om myrslåttern på Brunmyran. Storberg vann och förloraren lär ha fått ett pund smör och några tobaksflätor som plåster på såren… 1888 flyttar så Otto Danielsson, hustrun Klara Renberg och det unga parets förstfödda son från Storberg till Brunmyran.

1939, eller tolv barn och ett livsverk senare har ”Brunmyr-Otto” och hans familj odlat upp 20 ha. myrjord och anlagt en hel by på fem gårdar.

Lundbacken

Kring sjön Järtajaur finns även en gammal samisk bosättning. Platsen kallas både Mausjaur kåta nr.1 och Järtajaur i gamla papper. Anläggs 1695 av lappen Sjul Andersson. Senare uppdelat i östra och västra Lundbacken.

Flygfältet

Ett stycke svensk mobiliseringshistoria finns att beskåda ett par kilometer söder om Storberg. Under krigsåren byggde militären flygfält på heden mellan Storberg och Mausjaur. Nu blev det dock inget krig och verksamheten lades ner under senare delen av 50-talet. Landningsbana och logementsbyggnader finns ännu kvar. Under senare år har flygfältet använts till såväl segelflygning för sportflygare som isbana för biltestare.

 

Image

 

 

Naturruta

En kilometer i öster ligger det stora naturreservatet Vittjåkk-Akkanålke med fjällurskog och kommunens största alpina skidanläggning. Väg från Storberg upp till toppen av Akkanålke, kommunens högsta berg. Vandringsled från Storberg.

Bockmyran väster om sjön Järtajaur är ett klass 1 objekt i våtmarksinventeringen och har höga naturvärden. Kör till Västra Lundbacken, parkera och ta på stövlarna.

Bockmyran avgränsas i västnordväst av Bålkaberget på vars topp och södra sluttning finns en grandominerad urskog. Skogen går hela vägen från toppen ner till sjön Bålkajávrrie och ger en mycket fin helhetsmiljö.
 


Design: MADesign.nu | © 2019 Arvidsjaurs Kommun

Natur
Djur
Fåglar
Geografi
Geologi
Klimat
Naturtyper
Skyddad natur
Våtmarker
Övriga skogar
Kultur
Arvidsjaur
Byarna
Skyddad kultur
Kulturhistoria
Natur & Kulturskola
Aktiviteter
Fälthandböcker
Utflyktsmål
Kontakt