Startsidan arrow Skyddad natur arrow Vittjåkk-Akkanålke

Vittjåkk-Akkanålke PDF

Image

Naturreservat, Natura 2000

Areal: 4199 ha.
Vägbeskrivning: 10 km. VSV Arvidsjaur. Kör väg E45 västerut. Sväng söder 2 km. efter rondellen för att komma till Vittjokk eller kör vidare efter E45 och sväng söder mot Hedberg och mot öster strax innan Storberg för att komma till Akkanålke.
Lägesbeskrivning: Vägkarta 24I Storavan.  X 7274  Y 1648

Ett naturreservat med slalombacke och tillhörande liftar låter som en motsägelse. Det fungerar dock utmärkt och låter sig upplevas på lågfjället Vittjåkk endast en mil från tätorten Arvidsjaur. Trots toppar på över 700 meter hör inte Vittjåkk – Akkanålke till vår fjällkedja. Det här är urberg och geologiskt mycket äldre än den ”unga” fjällkedjan som bara är 430 miljoner år. Fjäll eller inte så är utsikten storslagen och från Akkanålkes topp kan midnattssolen ses kring midsommar. Bilväg finns till toppen. Reservatet är inte bara höga berg utan även gammal skog och sjön Stenträsket med bra fiske. Skogen är grandominerad och på Akkanålke bildar den trädgräns mot den kala toppen medan tall når högst på Vittjåkk. Reservatet är lättillgängligt. Här kan storslagen natur upplevas från vandringsleder med vindskydd och rastkåta.

Image

Berget Akkanålke är intimt förknippat med berättelser om samekvinnan Rika Maja från Mausjaur som föddes 1661. Hon hade sitt renbetesland vid berget och sägs bl.a. ha räddat berget från ödeläggande skogsbrand genom att stående i sjön Mausjaur slagit tre gånger i vattnet med sin mässingsringsprydda stav och visslat. Strax kom ett kraftigt åskväder med häftigt regn och släckte branden…Vittjåkk-Akkanålke avsattes som domänreservat 1987 och ombildades till naturreservat år 2000. Reservatet ingår numera även i EU:s ekologiska nätverk av skyddade områden, Natura 2000.

Image

Naturtyper:   Västlig taiga        55 %
                       Fjällhedar och boreala hedar  15%                             
                       Sjöar          15%                                                                
                       Aapamyrar        10 %
                       Subarktiska videbuskmarker   2 %
                       Öppet svagt välvda mossar    1 %

Kulturruta

I övre svärdet i Svärdälven bedriver Renvallens Bygdegårdsförening årlig sjöslåtter.

En av två skvaltkvarnar i drift i kommunen står vid vägen till Vittjokk. Den sköts av hembygdsföreningen i Arvidsjaur.

Söder om Storberg efter vägen mot Hedberg finns ett stycke kommunal beredskapshistoria i form av ett ursprungligen militärt flygfält med tillhörande logement.

 

 


Design: MADesign.nu | © 2019 Arvidsjaurs Kommun

Natur
Djur
Fåglar
Geografi
Geologi
Klimat
Naturtyper
Skyddad natur
Våtmarker
Övriga skogar
Kultur
Arvidsjaur
Byarna
Skyddad kultur
Kulturhistoria
Natur & Kulturskola
Aktiviteter
Fälthandböcker
Utflyktsmål
Kontakt