Startsidan arrow Byarna arrow Tjappsåive

Tjappsåive PDF

Image

Tjappsåive ligger vid inlandsbanan 38 km. norr om Arvidsjaur, några kilometer från Europaväg 45.
Det samiska namnet Tjappsåive betyder mörkt huvudformat berg. Mörkret torde komma sej av den mörkgröna granskog som klädde berget vid vars fot byn ligger. Den lokala folkhumorn har naturligtvis ändrat byns namn till Svartskalle…Tjappsåive insynas och får sin första nybyggare på 1830-talet. Byn utvecklas som de flesta andra med jordbruk som huvudnäring och skogsarbete som viktig biinkomst. På 1930-talet dras inlandsbanan förbi och byns stationshus står klart 1932. Byn har i dag drygt 20 fast boende.

Porten till vildmarken

Tjapp, som byn mer allmänt kallas, marknadsför sej själva som porten till vildmarken. Allmän väg slutar i Tjappsåive och vildmarken tar vid med milsvida skogar. Härifrån kan man verkligen nå ostörd natur. Speciellt till fots… Byaföreningen har engagerat sej i att röja och märka ut gamla vandringsleder kring byn. Kyrkstigen mellan Moskosel och Auktsjaur, ca. 16 km. eller Bergnässtigen 12 km. över Harrejaurliden med vidunderlig utsikt mot Reivoreservatet. Här finns en rastkoja efter stigen och från Bergnäs kan man vandra vidare på kyrkstigen från Suddesjaur mot Arvidsjaur som leder genom Reivos orörda skogar. Eller varför inte en kort vandring på några kilometer till Jullejaure där det finns en rastkoja man kan övernatta i. Vid Jullejaure kan man även hoppa av om man kommer med inlandsbanans tåg…

Image

Hoppar man av vid stationen i Tjappsåive en varm sommardag är det bara några hundra meter till Krieppijaur med fin badstrand och rastplats med vindskydd.

Byaföreningarna

Hembygdsgården i Tjappsåive är den gamla skolan som lades ner 1952. Den har modernt kök, rymmer 50 personer och går att hyra för fester och möten. Lokal guide kan ordnas för vandringar, skidåkning eller skoterkörning. Notdragning i sjön Sleng under juli – augusti går också att arrangera.

Image

Tjappsåive Byastugeförening
Svea Lundberg
Tjappsåive 38.  93391 Arvidsjaur
0960 – 33019

Tjappsåive Intresseförening
Roger Lundberg
Ventilgatan 37. 93334 Arvidsjaur
0960 – 10106

www.tjappsaive.se  

 

 

Naturruta

Vallmyran  vid Brajsjön 4 km. väster om byn och Slengmyran 6 km. i sydöst är båda klass 1 objekt i länsstyrelsens våtmarksinventering och har höga naturvärden. Till Brajsjön och Vallmyran går skogsbilväg från Tjappsåive. På Slengmyran finns även den naturliga bubbelpoolen Grodkällan. Slengmyran nås  via vägen Auktsjaur – Lomträsk och därifrån Häggsjölidvägen i 3 km. och 800 m. promenad till källan.

Vandrar man på Vallmyran är det risk för att man redan är inne i kommunens största naturreservat Reivo som ligger 5 km. väster om byn och en km från vägslutet vid Brajsjön.

Leden över Harrejaurliden går genom gammal grandominerad urskog.

Från Tjappsåive kan man via skogsbilvägar komma till Serpraliden 7 km i nordväst med gammal granurskog och 300 åriga tallöverståndare. Fin utsikt över den stora sjön Malmesjaure i norr.

Storvilt i form av älg, björn, lo, järv och varg finns i området.

 

 


Design: MADesign.nu | © 2019 Arvidsjaurs Kommun

Natur
Djur
Fåglar
Geografi
Geologi
Klimat
Naturtyper
Skyddad natur
Våtmarker
Övriga skogar
Kultur
Arvidsjaur
Byarna
Skyddad kultur
Kulturhistoria
Natur & Kulturskola
Aktiviteter
Fälthandböcker
Utflyktsmål
Kontakt