Startsidan arrow Byarna arrow Rönnberg

Rönnberg PDF

 Image

Vid E 45. 20 km norr om Arvidsjaur.
Rönnberg börjar sin historia 1827 som ett tillägg under det redan etablerade nybygget Akkavare. Först på 1840-talet blir det bofast befolkat när Anders Persson Lundberg flyttar dit. Byn ligger strategiskt vid Inlandsvägen och vid Krubbjokk kan man lämpligtvis svänga av för en bensträckare eller fikapaus. Här finns byaföreningens kolarplats med eldstad och bänkar. En kort vandring efter den gamla landsvägen leder till en av länets äldsta bevarade stenbroar. Bron är från 1907 och lika imponerande i sin självbärande konstruktion som den är vacker.

Image

Har man lust att stanna längre i trakten kan man kontakta byaföreningen och få veta vägen till björngrottan i berget… eller så kan man på egen hand ta sej till de omgivande naturreservaten. Reivo, Hedvallen och Knivberget finns alla på bekvämt avstånd.

Rönnberget Sarvasåive Intresseförening
Leif Eriksson
Rönnberg 5.  933 91 Arvidsjaur
0960-56021

Sarvasåive

Om man svänger av mot Fjällbonäs vid Rönnberg kommer man efter några kilometer till grannbyn Sarvasåive. Byn ligger högt på bergets sydöstsida med fin utsikt. Sarvasåive blev bebott i slutet av 1800-talet.

Image

Granberget

Fortsätter man förbi Sarvasåive söderut i 5 km och därefter svänger av mot nordost i 2 km så är man framme vid det byggnadsminnesförklarade krononybygget Granberget. Här finns timrat boningshus, ladugård, vedbod, bod, dass och smedja. Allt samlat på en välhållen hårdvall omgiven av en gärdesgård. Granberget förvaltas av Arvidsjaurs Hembygdsförening som bland annat ordnar midsommarfirande och som kring jul upplåter byggnaderna till Tomten som temporärt flyttar in.

Image

Gården är från 1870-talet när Nils Fredrik Lindström med familj kom dit. Den är fortfarande i släktens ägo och beboddes fram till 1985. Den orörda miljön ger en unik möjlighet att se och uppleva de livsbetingelser som rådde i inlandet för 100 år sedan. Den observante noterar att det saknas brunn… Vattnet hämtades från en kallkälla i närheten men denna räckte endast till hushållet varför man fick hämta vatten till djuren långväga ifrån. Gården hade två hästar varav den ena endast användes till att hämta vatten.

För mer information kontakta;

Arvidsjaurs Hembygdsförening
Magnus Berlinvägen 24
933 31 Arvidsjaur
0960-12428

 

Naturruta

Reivo. Kommunens största naturreservat med vandringsleder och raststugor. Sväng mot nordväst 2 km söder om Rönnberg.

Hedvallens naturreservat med tallurskog, småtjärnar och gammalt samiskt viste. Sväng av E 45 mot öster vid Hedvallen 4 km söder om Rönnberg.

Knivbergets naturreservat 3 km norr om Rönnberg. Grandominerad urskog. Svårtillgängligt.

Krubbjåkk. Passerar E 45 två km söder om Rönnberg. Biflöde till Byskeälven och därmed Natura 2000 område. En gång i tiden mäktig isälv med imponerande avlagringar. Den så kallade Rappenåsen kan följas från Fjällbonäs upp och in i Arjeplogs kommun.

 

 

 

 


Design: MADesign.nu | © 2019 Arvidsjaurs Kommun

Natur
Djur
Fåglar
Geografi
Geologi
Klimat
Naturtyper
Skyddad natur
Våtmarker
Övriga skogar
Kultur
Arvidsjaur
Byarna
Skyddad kultur
Kulturhistoria
Natur & Kulturskola
Aktiviteter
Fälthandböcker
Utflyktsmål
Kontakt