Startsidan arrow Byarna arrow Lauker

Lauker PDF

Image

Vid väg 94, 35 km. öster Arvidsjaur.
Lauker upptas som ett ”Bergfrälsenybygge” under Nasafjällbolaget 1785 av bröderna Elias och Pehr Andersson från Piteå trakten. Elias flyttar ganska snart och blir nybyggare i Auktsjaur. Pehr med familj flyttade senare till Fjällbonäs och i stället kom Joseph Andersson från Glommersträsk till nybygget 1787. Andersson var en försigkommen man som bl.a. är känd för en skeninsyning av Skansliden. Det som efter olika turer blev Pilträsk. Dock fick han en svärson som överglänste honom. Erik Eriksson – Laukerkungen.

Området kring de stora sjöarna Östra Kikkejaur, Laukersjön, Serrejaur och Vuotnersjön är bland kommunens rikaste vad gäller fornlämningar och fornfynd. Med all säkerhet har fiskrika vatten i alla tider varit bestämmande för boplatser och här har förutsättningarna varit särskilt gynnsamma. Den nyligen funna flatmarksgraven från vikingatid vid tjärnen Njallejaur är en arkeologisk sensation. Den enda påträffade i övre norrland.

Image

Lauker växer till en av kommunens storbyar med jord och skogsbruk som basnäring. Det är i dag också en av få byar där ett aktivt jordbruk fortfarande bedrivs. Däremot har skola och affärsverksamhet upphört. Lauker kan i dag bjuda på fina fiskevatten, elljusspår, badplats och ett kulturområde med tjärdal, kolmileplats och byamuseet ”Antegården”. Kulturområdet och byns rymliga byastuga finns vid infarten till byn. Här arrangeras bland annat midsommarfirande och hemvändarhelger. I Lauker finns även något så ovanligt som en korthålsbana för golfare. Där tävlas numera årligen i vad som blivit känt som ”Lauker Open”. Vintertid passeras Lauker av ”västerleden” vilket innebär skoterled till både kust och fjäll.

Image

Lauker-Lövvikens Byastugeförening
Marita Hägglund
Lauker 2. 93391 Arvidsjaur
0960-41122
Fiskekort, hyrbåt. 0960-41095

Laukerkungen

Erik Eriksson kom från Ullbergsträsk och lär ha varit både storväxt, lagisk och med all säkerhet driftig. Berättelserna är många om både hårdhet och hjälpsamhet och ständiga fejder med sin svärfar… Båda stämde varandra inför tinget efter vad som verkar ha varit ren rutin. Man kan undra hur hustrun/dottern Sara Caisa upplevde situationen, inte minst med tanke på att bråkmakarna bodde på samma gård…

Laukerkungen byggde en storslagen gård som kallades ”Slottet” och som säkerligen speglade den rikedom och blomstrande verksamhet som gav honom kungaepitetet. Omdömet att ”Laukerkungen var ett förråd för fattigt folk” får väl anses vara ett tämligen gott eftermäle.

Lövviken

1847 får innehavarna av Laukers lappskatteland, Nils och Sjul Andersson, beviljat att anlägga kronotorp vid Lövviken. Samma år kommer även ett beviljande av ett krononybygge insynat av nybyggaren i Serrejaur, Gabriel Gustaf Sundqvist, och därmed har grunden för byn Lövviken lagts.

Naturruta

Rymmarberget-Spjutbergets naturreservat ligger en mil nordost om Lauker. Ett av våra vackraste reservat med branta berg, gammal skog och småtjärnar. Den gamla stigen mellan Arvidsjaur – Älvsbyn passerade här. Kör väg 94 mot Älvsbyn, sväng mot nordväst vid det branta Vårtjärnberget.

Åbyälven. Orörd skogsälv. Kommunens bästa kanotled med bra fiske och bäverkoloni. Ingår i Natura 2000.

Blisterberget 5 km norr om Lauker med urskogsartad barrblandskog på de branta sluttningarna. Gott om rödlistade arter. På toppen hänglavsbeklädd granurskog. Kör vägen från Lauker mot Auktsjaur.
 


Design: MADesign.nu | © 2019 Arvidsjaurs Kommun

Natur
Djur
Fåglar
Geografi
Geologi
Klimat
Naturtyper
Skyddad natur
Våtmarker
Övriga skogar
Kultur
Arvidsjaur
Byarna
Skyddad kultur
Kulturhistoria
Natur & Kulturskola
Aktiviteter
Fälthandböcker
Utflyktsmål
Kontakt