Startsidan arrow Byarna arrow Kläppen

Kläppen PDF

Image

Kläppen ligger en dryg mil väster om Arvidsjaur intill Europaväg 45 mot Slagnäs.
Byn passade på att fylla 130 år 2006, samma år som Arvidsjaur blev 400 år. Att det är en i högsta grad levande åldring framgår av bilderna från firandet som finns på byns hemsida. Först till Kläppen kom Johan Lindmark från Burträsk och hans hustru Maria 1876. Av deras 7 barn stannade Leo Lindmark kvar. Han gifte sej med Sofia och dom fick 11 barn. Av barnen blev 5 byn trogna och på den vägen är det… även om byn i dag är berikad med andra än Lindmarkare.

Image

Jord och skogsbruk var basen för byn som växte till sex gårdar och 25 personer på 1950-talet. Men redan på 30-talet blev Kläppen på allvar knutet till den stora världen när inlandsbanan byggdes. Efter dystra tider tuffar nu åter både ångande och andra tåg förbi byn om somrarna. Eventuellt avklivande besökare möter i dag en by med många aktiviteter. Bland traditionerna kan nämnas midsommarfirande, valborg och en årligen återkommande skidtävling. Man kan titta på fåglar, paddla eller så slår man sej bara ner i byastugan Vägskälet… Där är väldigt högt i tak i alla bemärkelser.

Arvet

Den fågelintresserade kan följa Bastuselsvägen en kilometer till Arvet där det finns fågeltorn, raststuga och eldplats. Arvet vid Svärdälvens utlopp ur sjön Biehtsátjávrrie (Betsatjaur) är en av kommunens bästa fågellokaler. Hela sjösystemet lämpar sej dessutom bra för paddling… och gör man strandhugg på västra sidan av Grundträsket och bestiger Holmberget har man en vidunderlig utsikt över glittrande vatten och gröna skogar. Eller så kan man ta på stövlarna och vandra ut på Stormyran norväst om byn. Ett stort våtmarksområde som i Länsstyrelsens våtmarksinventering har högsta naturvärdesklassning.

Image

På Kläppens hemsida finns många fina bilder, kolla själva… http://klappensbyaforening.panatet.se/

Byaföreningen kontaktas via…

Gunvor Karlsson
Kläppen 2
933 99 Arvidsjaur
0960-18027

Sjöträsk

En första insyning sker 1830 vid sjön Betsatjaur och det som senare kom att bli nybygget Tallträsk. Där skedde dock ingen bosättning utan två år senare görs en ny syn vid nuvarande Sjöträsk. Första nybyggare är Johan Hofman från Hortlax. På 1850-talet flyttar nybygget ut på Sjöträskholmen och gamla Sjöträsk blir fäbod. Så småningom blir det dock på ”fastlandet” som byn växer upp. Hela sjösystemet runt Sjöträskholmen är resterna från en tidigare sträckning av Skellefteälven från Avaviken och vidare mot sydöst.

Naturruta

Nordväst om byn ligger Stormyran, ett klass 1 objekt i våtmarksinventeringen. Genom hela myren rinner den slingrande Mourrebäcken som avvattnar området och ger ett narurskönt intryck. Här kan man bland annat hitta den sällsynta myrflikmossan. Ligger lättillgängligt intill E 45 en kilometer väster om Kläppen.

I anslutning till myren och nära vägen finns två nyckelbiotoper med riktigt gammal tallskog. Den ena, X 7281772 - Y 1639501 kräver 500 m. vandring men ligger vackert vid en liten tjärn.

Svärdälven, biflöde till Byskeälven och Natura 2000 område. Orörd skogsälv med höga naturvärden.

 


Design: MADesign.nu | © 2019 Arvidsjaurs Kommun

Natur
Djur
Fåglar
Geografi
Geologi
Klimat
Naturtyper
Skyddad natur
Våtmarker
Övriga skogar
Kultur
Arvidsjaur
Byarna
Skyddad kultur
Kulturhistoria
Natur & Kulturskola
Aktiviteter
Fälthandböcker
Utflyktsmål
Kontakt