Startsidan arrow Byarna arrow Abborrträsk

Abborrträsk PDF

Image 

20 km sydost Arvidsjaur efter väg 95.
Abborrträsket insynas 1762 av klockaresonen Johan Andersson som sedan tog sej namnet Renberg. Johan blev med tiden klockare själv och sysslan kom att stanna i släkten till in på 1900-talet. När nybyggarna kom till sjön fanns där redan ett lappviste vid dess norra strand. Enligt traditionen ska dock landets skattelapp Hans Hansson ha varit positiv till sina nya grannar. Det samiska namnet Gulliesjávrrie lär betyda Offerträsk. Abborrträsk blev knutpunkt när vägarna från kusten drogs upp mot Arvidsjaur. På 1860-talet kom vägen från Piteå förbi och 1882 var vägen mellan Skellefteå och Arvidsjaur klar. Detta innebar gästgiveri och skjutsstation och livliga kontakter med omvärlden. På 1920-talet byggs tvärbanan Jörn – Arvidsjaur och naturligtvis passerar även den Abborrträsk. Byn växer till en av kommunens största.

Image

I dag bor ca. 150 personer i byn. Här finns ”Affär´n” med livsmedel, bensin och lite av varje. Ett stort och välnyttjat Folkets Hus. Tempererat utomhusbad med intilliggande minigolfbana. IK Star med olika aktiviteter och gräsplan för fotboll. Natursafari, lägenhetsuthyrning, fiskodling och en hel del bilar – företrädesvis…

Citroën…

Någon lär ha sagt att norrbottens Detroit heter Abborrträsk och sett till storleken på byn så kan det ligga nåt i det, om man tittar på biltätheten… Allt började 1971 med att bröderna Assar och Ambjörn Forsgren satte igång med att sälja och laga bilar och så har det så att säja rullat på… I dag är kombinationen Abborrträsk och Citroën ett begrepp i vida kretsar.

Image

Saltmyran

Sydost om Abborrträsk vid Saltmyran finns Sveriges största sammanhängande torvtäkt. Myrområdet dikades ut för hand på 30 och 40-talen för att bereda plats för så kallade kolonat. Av detta blev dock inget. I stället finns nu en 800 ha. stor torvtäkt som sommartid utgör ett imponerande brunt dammigt täcke i det gröna landskapet.

Image

Bäverån - Byskeälven

Vid Bäverån norr om byn finns som namnet antyder Bäver och Byskeälven hyser ett av landets större utterbestånd. Byskeälven är erkänt fina fiskevatten.

Åker man vägen längs norra sidan älven och ser eller upplever något märkligt vid Hammarbergsforsen så har man kanske passerat  där ”skrömtakojan” en gång stod. Där lär för länge sedan någon blivit mördad som nu går igen… Annars finns här andra kojor, utan spöken, för fiskare och besökare. Bland annat vid Kojforsen och Brattforsen.

”Ante Kalle”

Kör man vägen på norra sidan älven kan man göra en avstickare till nybygget Karlberg där en av kommunens större original levde och verkade. Karl Lidström, ”Ante-Kalle”, född 1853, var en kraftkarl med både temperament och begivenhet för starka drycker. Det påstås att det fanns ett fastställt bötesbelopp (fyrtio kronor) för den som orsakade hans död, oavsett hur det gick till… Sin råbarkade natur till trots tålde han inte se blod. Vid slakt på gården gick han hemifrån och lät hustrun Lovisa sköta den saken…

Tjärnheden

Söder om Abborrträsk ligger det kvadratmilsstora dödisområdet Tjärnheden. Här lär finnas fler tjärnar och småsjöar än året har dagar. På Guttnesberget,  4 km. från Abborrträsk efter Malå-vägen, finns ett utkikstorn med fin utsikt över området.

Image

Landskapet är skapat av inlandsisen men sägnen säjer att en jätte tog ett grabbatag och kastade innehållet upp till Uddjaur-Storavan, som har lika många holmar och öar som Tjärnheden har tjärnar… Dödisområden är ställen där isen stannat av och brutits upp i mindre block som långsamt smält ner.

Abborrträsk bygdeförening
Christer Ruth
Pitevägen 40. 93082 Abborrträsk
0960-50125

Grundträsk

10 km. sydväst om Abborrträsk efter Malåvägen ligger byn Grundträsk. Daniel Danielsson från Drängsmark kom 1772 som första nybyggare till Grundträsk. Han var en oförbätterlig bråkmakare med dåligt ölsinne. Måhända följdriktigt blev han ihjälslagen av en soldat vid ett råkurr på Sunnanå gästgivaregård 1796. En lyckad utdikning av sjön gav rikligt med foder till en växande jordbruksby. På 1940-talet fanns 150 bofasta. Dagens besökare kan med fördel studera fåglar från uppsatt fågeltorn. Följ skyltning från Malåvägen.

Ånäs

Ånäs hette från början Slefånäs och anläggs av Danielsönerna Per och Lars från Grundträsk kring 1802. Tidigare än så passerade foror med silver från Nasafjäll strax sydväst om byn på sin väg mot Skellefteå. Leden från 1600-talets mitt har nyligen märkts ut. Traditionen att åka på dans kring Abborrträsk är gammal. Under senare tid har Tages saloon i Rålund varit flitigt besökt om somrarna. Men mellan 1937 och 1948 åkte dansanta till dansbanan i Ånäs.

Naturruta

Tjärnheden från Abborrträsk och söderut är Sveriges största dödisområde med ca. 400 småtjärnar. Sväng söderut mot Malå från väg 95 söder om Abborrträsk. Efter 2,5 km. framme vid Guttnesberget med utsiktstorn. Promenad 600 m.

Abborrträsk är omgivet av klass 1 våtmarker med höga naturvärden. 4 km. i nordost ligger Tjädermyran. Kör skogsbilväg norrut vid norra infarten till Abborrträsk. Strax innan myren passerar man Bäverån och fortsätter man förbi myran kommer man till Byskeälven. Båda vattendragen ingår i Natura 2000.

 Väster om Ånäs finns Brattmyran . Kör 5 km efter vägen mot Ånäs – Brunmyrheden så ligger myren på norra sidan om vägen.

Väster om Grundträsk ligger den stora Mäckermyran. Kör malåvägen till Grundträsk. I Grundträsk finns även fågeltorn. Följ skyltning från Malåvägen.

 


Design: MADesign.nu | © 2019 Arvidsjaurs Kommun

Natur
Djur
Fåglar
Geografi
Geologi
Klimat
Naturtyper
Skyddad natur
Våtmarker
Övriga skogar
Kultur
Arvidsjaur
Byarna
Skyddad kultur
Kulturhistoria
Natur & Kulturskola
Aktiviteter
Fälthandböcker
Utflyktsmål
Kontakt